Terugblik

Klant

Mediacollege Amsterdam

Categorie

Boek

Project Datum

Januari - Februari, 2020

Opdracht

Mijn vierde project van mijn 4e jaar op het Mediediacollege bestond uit het opnieuw maken en vormgeven van een boek. De opdracht luidde als volgt: 'lees in de kerstvakantie een boek, het moet een roman zijn, moet op niveau zijn en het mag niet vertaald zijn'. Dus dat had ik gedaan, ik ben in de kerstvakantie op wintersport geweest en heb daar in mijn vrije uurtjes het boek 'Nazomer' van Esther Verhoef gelezen. Toen wij na de kerstvakantie op school kwamen kregen we de opdracht, 'geef het boek dat je hebt gelezen opnieuw vorm op basis van je eigen interpretatie van het boek'.

Concept

Op basis daarvan had ik een aantal concepten bedacht, 'het winterboek' aangezien ik hem op wintersport had gelezen, 'het spiegelbeeld boek' aangezien ik mezelf regelmatig kon herkennen in de hoofdpersoon en 'het keuzeboek'. Ik heb gekozen voor het laatste concept en ben een keuzeboek gaan maken. Ik heb veel denk uren gestoken in het uitwerken van dat concept, want hij was vanaf het begin zeker nog niet perfect. Uiteindelijk is mijn concept een concept geworden waarbij zelfs ik moeite had met het uitleggen aan andere personen. De reden dat ik het heb gekozen is dat de hoofdpersoon in het boek veel keuzes heeft gemaakt en bij bijna alle keuzes dacht ik, dit had ik anders gedaan.

Het idee

Het idee is dat het een soort spel wordt, ik leg bij degene die het spel speelt een aantal keuzes voor. De keuzes die deze persoon maakt eindigen eigenlijk altijd negatief, maar dat weet de speler niet. De keuzes die ik voorleg zijn gebasseerd op de keuzes die de hoofdrolspeler in het verhaal maakt en zijn over het algemeen geen makkelijke keuzes. De reden dat de keuzes altijd negatief eindigen is dat ik dat gevoel mee wil geven. De hoofdrol speler maakt in het verhaal namelijk keuzes waar ze achteraf spijt van heeft en dat gevoel wil ik de speler dus ook geven.

Het boek

Ik deel het boek op in 8 delen, elk deel wordt vormgegeven op basis van een keuze mogelijkheid. Daarnaast maak ik 2 covers op basis van een keuze. In totaal leg ik 5 keuzes voor, elke keuze heeft 2 opties wat maakt dat er 10 opties zijn in totaal. Hiervoor heb ik dus 8 boeken en 2 covers, maakt 10. Aan de hand van de keuze die de speler maakt wordt het boek opgebouwd. Kiest de speler bij vraag 1 voor A dan krijgt de speler boek 1A (bij wijze van spreken). Als de speler de 5 keuzes heeft gemaakt heeft de speler dus 5 onderdelen, 4 boekdelen en 1 cover. Aangezien het verhaal gaat over een vrouw die een high fashion bedrijf heeft heb ik gekozen voor een speciale bindwijze. Aan de binnenkant van de cover heb ik drukknoopjes genaaid, deze heb ik ook aan het voorste blad van het eerste deel en het achterste blad van het laatste deel genaaid. Ook heb ik door alle delen 2 gaten geboord op die manier als ik de delen compleet heb en op elkaar leg kan ik ze door die gaten aan elkaar binden. Als ik dat gedaan heb kan ik de cover er met drukknopen aan klikken en dan is het boek compleet.

De kaartjes & het bord

Om het spel goed te kunnen begeleiden heb ik presentatie kaartjes gemaakt, hier staan de keuzes voor de presentator op uitgeschreven, zo weet de presentator zeker dat de keuze juist wordt voorgelegd. Ook heb ik voor het spel een bord gemaakt, zo is het duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden en dat er een pad wordt afgelegd. Het is een soort rode draad voor het keuzeverhaal.

De boekdelen & de covers

Zoals ik eerder al zei heb ik de vormgeving van de boekdelen en de covers gebasseerd op de keuzes die de speler maakt. Deze vormgevingskeuzes ga ik hier onder toelichten.

Keuze 1: Je wordt zwanger, maar je bent ook bezig met je droom opleiding

Je stopt met school en gaat fulltime voor je kind zorgen. Bij dit boek heb ik er voor gekozen om het op te maken als tijdschrift. Als je stopt met school heb je genoeg tijd over voor andere dingen, zoals het lezen van een tijdschrift.

Je blijft door gaan met je opleiding en probeert daarnaast nog je kind op te voeden. Dit boek heb ik heel basic opgemaakt en heb ik na het printen vol geschreven met notities en sticky notes, het is namelijk erg druk in je hoofd.

Keuze 2: Je hebt weer contact met een vriend van school maar je wil liever niet dat je partner daar achter komt, hij is namelijk erg jaloers.

Je houd het geheim voor je partner. Ik heb dit boek ontworpen met zweetdruppels en een hartslag, het is namelijk niet makkelijk om zoiets geheim te houden.

Je vertelt het aan je partner met de kans dat hij het uitmaakt. Ik heb dit boek heel ruim gemaakt, alle letters en regels staan extra uit elkaar omdat de waarheid vertellen vaak lucht geeft.

Keuze 3: Je krijgt de kans om je eigen bedrijf op te starten, maar dit gaat niet in combinatie met het opvoeden van je kind.

Je laat de kans zitten en blijft bij je kind, hier gaat de droom van je leven... Ik heb dit boek vormgegeven als kinderboek aangezien je voor je kind kiest.

Je gaat er voor en laat je kind bij je partner achter. Dit boek is opgemaakt als powerpoint presentatie, aangezien je voor zaken kiest.

Keuze 4: Er is iets mis gegaan met de aandelen, het bedrijf is niet meer van jou.

Je gaat weg bij het bedrijf omdat je er heel ongelukkig van wordt. Dit boek is als eerste paar pagina's vormgegeven als dagboek en daarna heeft het alleen nog maar lege pagina's. Dit staat symbool voor een nieuw begin.

Je blijft bij het bedrijf en werkt onder de regels van de nieuwe eigenaar. Ik heb er voor gekozen om dit boek als wetboek op te maken omdat je niet meer volgens je eigen regels leeft maar volgens die van een ander.

Keuze 5: Je beste vriend is de reden dat het mis ging met de aandelen, je haat hem nu dus best wel. Maar nu heeft hij een overdosis genomen en is hij van de trap gevallen. Hij ligt in het ziekenhuis in Nederland en jij bent voor zaken in Amerika.

Je vergeeft het hem voor nu en zet je zaken in Amerika even opzij, je gaat naar hem toe. Deze cover heb ik laten lijken op een beterschapskaart aangezien je naar het ziekenhuis gaat om hem te ondersteunen.

Je blijft in Amerika voor zaken en laat hem alleen in het ziekenhuis. Zoals je al kunt zien staat er een pinautomaat op de voorkant van dit boek, je kiest namelijk voor de zaken en niet voor vriendschap.

Meer opdrachten
Let’s talk

Ga samen met mij aan de slag

Contact